Duurzame inzetbaarheid is een gevleugelde term geworden. Naast flexibiliteit en scholing is gezondheid ook een speerpunt. Gezonde leefstijl is de eigen verantwoordelijkheid van de werknemers. Maar werkgevers kunnen dit wel stimuleren en faciliteren. Als werkgever heb je een plicht om je werknemer een veilige en gezonde werkplek te bieden, maar hoe ver mag je gaan om je werknemer gezond te houden. Het is natuurlijk in ieders belang dat de werknemer gezond blijft en het ziekteverzuim wordt beperkt. Maar mag je je personeel verplichten om gewicht te verliezen? Of te stoppen met roken? Stap je dan niet in de persoonlijke levenssfeer van je werknemer?

Onderzoek heeft uitgewezen dat personeel het hoe langer hoe minder erg vindt dat hun baas zich bemoeid met hun gezondheid. In berichten van rond de laatste eeuwwisseling vonden werknemers vooral dat gezondheid iets was waarover de baas niets te zeggen had. In recentere onderzoeken blijkt dat werknemers het helemaal niet meer zo erg vinden als de werkgever een gezondere leefwijze stimuleert. Wat kan er veel veranderen in 15 jaar.

Het is heel simpel om kleine veranderingen door te voeren om je personeel gezonder te houden. Denk aan fruit in de keuken, het aanbieden van stoelmassages of een jaarlijkse griepprik, betaal mee aan een abonnement van de sportschool of contributie van een sportclub, een fietsenplan. Genoeg om op te noemen. Maar geef ook eens een schouderklopje. Dit kost je niets, en geeft de werknemer blijk van waardering en een positief zelfbeeld. Gezonde werknemers zijn vitaal, doen werk dat geschikt voor ze is, hebben plezier in hun werk en worden ondersteund om fysiek en privé gezond te blijven.

Het is belangrijk dat je als werkgever laat zien aan je werknemers zien dat je hun gezondheid belangrijk vindt. Vitale organisaties leiden tot vitale werknemers en omgekeerd. Op een gezond 2016.